Dom, 22

Uzela je bocu pića s police i okrenula se da izađe iz podruma, kad je ugledala Seana McNeila kako joj preprečuje prolaz, obema rukama okačen o dovratak iznad glave.

Ona pomisli kako su joj se kao balavici dopadali neotesani momci poput Seana McNeila. U njenoj bi se zemlji reklo da nogom zatvara vrata. Bio je pomalo grub i sirov, kao kauboj. On bi joj svakako razbio zube da je uhvati da gleda druge momke u pubu.

Ali odavno je već postala prepametna za tako nešto.

Rekla je:

-Trebaš nešto, Sean McNeil?

On se blago ljuljao kačeći se za dovratak. Bio je visok i zgodan, prava mlada bitanga. Na ostrvu su Seana McNeaila smatrali lokalnim pastuvom. Bio je bogat, zgodan i devoke su ludele za njim.

I Cate Gallagher je isto mislila.

Imala je osamnaest godina i pratila ga u stopu. Otac joj je bio proračunat, a McNeili najimućnija porodica na ostrvu, s izuzetkom, svakako, Angusa McIntosha. Zato nije pravio pitanje oko ponašanja svoje ćerke, iako su ljudi ovde još uvek bili prilično konzervativni, i na raskalašne se devojke nije gledalo dobrim okom. Međutim, Cate Gallagher je odavno izgubila dobar glas kad se radilo o Seanu McNeilu.

Obično je svako veče sedela u pubu ako je on tamo bio. Kad je tek došla u Englesku, Tatjani je bilo neobično što u pubovima, ostrvskoj varijanti kafana u njenoj zemlji, sede žene isto kao i muškarci. Pub nije bio urban, ne cafe. Međutim, ovde se drukčije gledalo na to. Mlade devojke dolazile su u pub isto kao i njihovi momci. Njihove su majke išle u pub zajedno sa svojim muževima. Cate Gallagher svakako se nije kompromitovala pukim sedenjem u lokalnom pubu. Kompromitovala se svojim besramnim, bez trunke dostojanstva trčanjem za Seanom MacNeilom.

Službeno, oni su bili par. Pretpostavljalo se da će se najposle venčati, ako ni zbog čega drugog, onda zbog ostrvskog kodeksa časti koji je nalagao da se muškarci žene devojkama koje su kompromitovali. Međutim, Sean McNeil nije odavao utisak da mu je ikakvo venčanje u skorijim planovima. Obletao je i oko ostalih devojaka, pijančio i tukao se, i, svakako, upisao sebi u amanet da jednom kresne tu uvrnutu dadilju iz Londona.

Shannon joj je rekla da, iako su svi znali da Sean McNeil nije nikakvo oličenje vernosti, on pre nije izdvajao nijednu drugu devojku na ostrvu do Cate Gallagher. Ona jeste bila njegova devojka. Međutim, kad su McGonagallovi doveli Tatjanu, to se sve okrenulo naglavce. Odjednom je Sean zapustio i Cate i sve ostale svoje guskice. Posmatrajući ga kako veče za veče sedi u nekom ćošku puba i ćutke ispija svoje pivo, mračan i sumnjivo tih, Tatjana je mislila kako ne može biti nikakve sumnje pod nebom da se klipan u nju zaljubio. Satima ju je gledao, koristio svaku priliku da s njom progovori i ponekad, kad bi se napio, znao biti bezobrazan i napadan. Pretpostavljala je da je njena pojava napravila haos u glavi Seana McNeila koji nije imao puno dodira s devojkama van ostrva. Ovde su cure bile drčne i jezičave kao mahom sve Škotlanđanke, ali veliki su gradovi na ljudima ostavljali patinu, zvezdanu prašinu. Ogromna je bila razlika između Cate Gallagher koja je dvaput godišnje išla na kopno, i nje koja je donedavno živela u jednoj od svetskih prestonica. Ona se oblačila onako kako su lokalne cure gledale samo na tv-u, govorila je pravilnim akcentom – jer nikom ovde, ako ćemo pravo, engleski nije bio maternji jezik, a ona ga je učila na licu mesta, od Engleza. Umela je da koketuje, znala se ponašati s muškarcima i činiti još stotine drugi stvari koje one nisu mogle ni da zamisle. Bila je urbana. Standardna priča, mislila je s dosadom Tatjana, gledajući Seana McNeila naveče u pubu. Momci iz provincije uvek polude za devojkama iz grada. U njenoj je zemlji čak postojala i pesma o tome.

0
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.