Herbarium

Izađeš u majsko, svetlo jutro.
Trebaš paziti da dan ne sluti na oblake i kišu. Cvet bereš čim počne da cveta, a list pre cvetanja. Čičak je grimizan; kantarion žut i cveta do jeseni. Zova žbunasta, mlečnog soka. Pečurka raste sred vilinskog kola.
Čuvaj se klobuka jarkih boja, i odbaci sve što ti nije od koristi.
Ne svlači odeću pod lunom ćudljivom. Sutra ćeš imati groznicu, ali ne i pameti. Ostavi priče iz zapećka neukima.
Pod lunom zabuna plete varke i obmane.
Trebaš kuću u šumi, na proplanku. Nema straže bolje od grane i debla; i pažljivih očiju zverčica. Kad zorom sa praga osmatraš svetlo nebo i njušiš dan; neka ti noge ostanu na zemlji. Pazi da kakav potok teče blizu. Voda sve nosi: bol, strah, zebnju i zle namere. Nađeš li oko kuće učvoreno platno, baci ga u vodu da se vrati onome ko ga je pleo. Spali ga u vatri. Nemoj da unosiš preko praga.
Budi milostiv spram onoga što raste iz zemlje i živi pri zemlji. To su ti sestre i braća. Ne ranjavaj drvo da potpališ ognjište: poberi umrlu granu iz trave. Ne prisvajaj ništa iz obesti, i poštuj sve što si uzeo. Nauči da kažeš: oprosti, i hvala. I reči mogu biti žrtve paljenice.
Ne trebaš da prosipaš krv da bi te nebo čulo. Krv se uvek prosipa zbog čoveka. Ni zemlja ni nebo ništa nemaju s tim.
Neka ti na ognjištu uvek ima vatre. Peri lice i ruke. Nemoj da ti se gamad zapati pod krovom. Plevi baštu. Gledaj lica onih koji ti govore, osluškuj im boju glasa. Pazi da li kriju dlanove i oči. Neko ti neće reči istinu, a neko ne ume. Nauči da napraviš razliku.
Razmišljaj kad puštaš ljude sebi. Uštedi si vreme, trud i rane. Ne ismevaj dobru nameru i želju, sve i kad im ne možeš uzvratiti.
Ne uzvraćaj tek iz pristojnosti, zbog straha, ugleda i koristi. Uzvrati kad upoznaš i kad ti prija.
Pazi šta ti prija.
Kad okasniš svečeri daleko od kuće, svetlo što igra u srcu šume možda je odsjaj ćumurdžijske vatre. Ne plešu vile za svačije oči; i nikad ne plešu onima koji ih vide svukud. Bace li se kamenom za tobom dok hodaš selom, seti se toga. Ne mari za imena koja ti nadevaju. Ne osvrći se zbog šapata. Često se desi da čovek kudi baš ono što potajice želi.
Uvek se desi da kudi ono što ne razume.
Budi čist telom i glavom, i sam pred sobom. Nema osvete gore od one kojom ćeš sam sebi naplatiti ako se na to oglušiš. Ali ne uzmi olako savete i još ih škrtije davaj.
Od boljke i žeđi zavisi koji ćeš cvet uzbrati jutros.
Zato ih ne uzmi ni od mene.
Ja pričam o čajevima koji leče moje grlo, i samo mom nepcu prijaju.
Ti treba da izađeš sam.

3
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

5 thoughts on “Herbarium

  1. Како волим ову бројаницу, ниска клот и фркет петљом саставњена ❤

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.